28 juni 2014

Lera för finare hud

Jag är en sucker för ansiktsmasker, speciellt då lermasker. Lera har i århundraden använts inom skönhetsvård (som/i ansiktmasker, schampo, hårinpackningar, bad, ansiktskrämer, tvålar, you name it). Lera innehåller mineraler och näringsämnen som stimulerar cellförnyelse och blodcirkulation, är antiseptiska, djuprengörande och mjukgörande, ger huden elasticitet och fukt, osv. Det finns olika typer av lera som passar olika hudtyper eller ändamål:

1. Vit lera eller kaolin är den vanligaste lera som används i ansiktsmasker. Den passar alla hudtyper men är särskilt bra för känslig och torr hud eftersom den är mild och lugnande. Vit lera rensar porerna och stimulerar blodcirkulationen.

2. Grön lera eller fransk lera är djuprengörande. Den absorberar toxiner och orenhet från huden. Passar bäst normal, fet hud samt oren hud.

3. Röd lera eller rhassoul/rasullera (röd marockansk lera) får sin färg av naturliga järnoxider.  Den innehåller höga halter av silica (kisel) nästan 60% som främjar nybildning av kollagen (kollagen bryts ner från ca 25-års åldern som gör att vi får rynkor och tappar elasticitet i huden). Röd lera förbättrar hudens struktur och kan användas för bl.a. daglig rengöring av huden.

4. Rosa lera är en blandning av röd och vit lera. Mjuknar upp huden och passar bäst torr-känslig och trött hud.

5. Gul lera passar bäst kombinerad hud. Drar ut orenheter, är exfolierande och balanserande.

6. Svart lera - den mest kända är Döda havets svart lera men finns även från andra länder. Stimulerar blodcirkulationen,  är antiinflammatorisk, bra behandling för olika typer av hudproblem som psoriasis och eksem (obs! detta gäller svart lera från Döda havet).

Det som är viktigt vid användning av lera som ansiktsmask/kroppsinpackning är två saker. För det första, är de bästa lerorna de naturliga, alltså pulver som man blandar med lite vatten för att kunna använda den. Det finns även de som jag kallar för "massproducerade" ansiktsmasker med lera som jag kommer att recensera inom kort. För det andra ska man aldrig låta leran torka ut helt på huden. Enligt experterna så behöver leran fukt för att mineraler ur leran ska sugas upp av huden. Sedan börjar leran torka vilket gör att blodcirkulationen stimuleras. Det är direkt när du märker att leran håller på att torka helt då du ska tvätta av den. Vad som händer när du låter den torka helt och börjar spricka är att leran suger åt sig fukt från huden, vilket så klart torkar ut huden och kan irritera.

Naturlig lera kan man köpa i hälsokostbutiker. Finns massor på nätet, kan tipsa om Crearome där man kan köpa även andra ingredienser för framställning av egna ansiktmasker, krämer, osv. 

Vill du läsa mer om lera och hur göra ansiktsmasker här är länken. Och här :)

Inga kommentarer: