16 sep. 2011

Silica - Stora hårkuren

OBS! Långt inlägg men jag lovar att du kommer att lära dig en massa :)

Ok. I två dagar har jag försökt publicera det här inlägget. Första gången så det bara paff försvann i det tomma intet. Sen fick jag skriva om allt. Frustrerande men here I go again. Jag vill också lägga till att jag skriver lite mer analytiska recensioner eftersom jag anser att det är viktigt att åtminstone ha lite kunskaper i olika ämnen som produkterna innehåller.

I våras märkte jag att jag började tappa mer hår än vanligt. Och vanligt är ungefär upp till 100 hårstrån/dag, och det kan kännas mycket mer om du har långt hår. Att som kvinna plötsligt börja tappa håret onormalt mycket kan bero på flera orsaker; hormonförändringar, vitamin- och mineralbrist, stress, problem i ämnesomsättningen, osv. Att föna håret varje dag oavsett vilka värmeskyddande produkter du använder leder också till håravfall.

Självklart finns det samband mellan hår/naglar och kost. Vi vet alla att fetter som finns i t.ex. avokado, nötter, lax, osv. är nyttiga för hälsa och skönhet. Ibland kan man dock behöva en liten boost i form av vitamin- och mineraltabletter eftersom vi moderna människor inte får i oss tillräckligt med vissa vitaminer och mineraler genom vår kost. Det sägs inte i onödan att skönheten kommer inifrån (Decléors Solange är en klok kvinna).

I mitt fall behövde jag något som skulle ge synliga resultat inom en månad. Så jag hittade "Silica - stora hårkuren" på Bodystore. Det som fick mig att köpa denna produkt i första hand var dess innehåll och priset: 85 kr för 250 dragéer. I hälsokostbutiker kostar den runt 130-140 kr. Du ska ta 4 dragéer/dag, oroa dig inte dem är små och lätta att svälja men smakar inte så gott :). I produktbeskrivningen står det följande:

"Silica är det optimala tillskottet för bättre hår, hud och naglar. Silica innehåller kisel, biotin, pantotensyra, de kiselrika örterna åkerfräken, brännässla och kelp samt de vitaminer, mineraler och aminosyror som ingår i den hår, hud och nagelbildande processen."

silica hårkuren
Jag är säker på att ni redan har hört talas om kisel i samband med hår/hud/naglar kosttillskott. Hårstråna består av keratin och keratin innehåller kisel. Nu ska jag vara lite pedagogisk. Här kommer en liten presentation av de viktigaste ingredienserna:
  • Kisel, eller silicon på engelska, är ett grundämne som är nödvändigt för vår kropp, och som finns i bindvävnad och skelett. Naturligt finns den i växten åkerfräken (eller rävsvans). För lysterfylld hud, starka naglar och kraftigt hår måste bindvävnaden vara frisk och fast och det blir ju det med hjälp av mineralet kisel.
  • Biotin är en del av b-vitamin komplexet som går under namnet vitamin B7 och finns i t.ex. ägg, havremjöl, sojabönor. Biotin hjälper till i upptagningen av protein och glukos och gör att håret och naglarna växer snabbare.
  • Pantotensyra eller vitamin B5 påskyndar celltillväxten och reparerar skador på hud, hår och slemhinnor (jättebra mot finnar). Finns i bananer, avokado, lever, nötter, osv.
  • Brännässlor och då framförallt nässelvatten har traditionellt används för att motverka håravfall eftersom den ökar blodcirkulationen och minskar fettavsöndringen.
  • Kelp är ett sjögräs som är rik på mineraler, fibrer, antioxidanter, men främst magnesium och kalcium som är jättebra för håret, benen, naglarna och tänderna.
Med ett sådant innehåll fungerar produkten då? Svaret på den frågan är både ja och nej. För det första är jag inget bra på att följa en tablett kur. Jag åt dessa dragéer varje dag i ca tre veckor, nu tar jag inte dem varje dag. Vissa dagar tog jag fyra som det står på förpackningen, andra dagar tog jag två. Jag inbillar mig att under första veckan tappade jag mer hår, för att sedan (även idag) har håravfallet blivit mindre. Mitt hår blev iaf inte så värst tjockare MEN jag såg att det växte s.k. bebishår under håret i nacken och pannan. Märkte också att mitt hår har blivit lite starkare. Kan inte säga om mitt hår växte snabbare för det brukar ju göra det oavsett, men kroppsbehåringen gjorde det. Ouch. Största skillnaden ser jag med naglarna. Jag har alltid haft korta naglar av tre anledningar: 1. Jag är rädd för skitlånga naglar; 2. Jag vill inte se ut som alla andra med akryl/gelé/plast naglar; 3. Mina naglar skivar sig. Efter att jag har börjat äta "Stora hårkuren" blev mina naglar starkare och skivar sig mycket mindre, nästan inte alls. Sammanfattningsvis säger jag att det här en produkt värd att testa för dess innehåll och för att den är prisvärd (framförallt på Bodystore).

PS. En annan ok produkt för hår, hud och naglar är Original Silicea Kiselgel men den smakar äckligt.

3 kommentarer:

Daniel sa...

Bra inlägg

Anonym sa...

Skämt inlägg med affiliate länkar till bodystore.

CozmicGirl sa...

Anonym, det stämmer att jag har affiliate länk till bodystore men jag tjänar inte en enda krona på den här bloggen, än mindre på att vara affiliate. Jag skriver mina egna erfarenheter av produkter jag har köpt, har aldrig fått något hemskickat. Lev väl :)