25 aug. 2011

The golden key

Beauty Planet finns just nu ett mycket bra erbjudande på Decléors 400 ml rengöringar för 219 kr istället för 425 kr. Det är också fri frakt och är du student följ länken från mecenat.se så får du 10% rabatt på hela sortimentet.

De flesta har hört talas om Decléor.. det är ju typ lika "wow" i Sverige som Lancôme's "Hypnose" mascara. Men hur många känner till historien bakom Decléor, det lyxiga franska hudvårdsmärke? Exakt.

En gång för länge sedan, 1961 bestämmer sig en tjej vid namnet Solange Dessimoulie att lämna sin by i norra Frankrike och flytta till Paris. Nej, hon skulle inte bli modell, utan skönhetsterapeut. Fram tills hon fyllde 30 jobbade hon för stora namn inom hudvården som Clarins och Payot. När hon blev 30, 1974, kom hon på att hon har en entreprenörsanda i sig och startade eget. Företaget kallade hon för Cléor vilket är franska för "guldnyckel" för Solange var väl lite flummig och gillade symboler. Så här tänkte hon: kroppen är tempel, skönheten kommer inifrån det här templet och guldnyckeln ska öppna det här "the tempel of beauty". Ha, inte illa va? Sen så frågade hon ut en läkare på ett sjukhus som jobbar med brännskador om vilken produkt hjälper huden att läka bäst. Hon listar ut att den aktiva ingrediensen i den "bästa" brännskadeläkningsprodukten (osäker om detta ord finns i det svenska språket) är Proline som reparerar överhuden och kollagen.

Den innovativa Solange börjar använda Proline som grund för sina hudvårdsprodukter. Hon anställer några personer, en doktor, en shiatsu lärare, en kosmetolog och en aromaterapist, och 1978 skapar dem den första produkten, Aromessence med eteriska oljor från växter och utan sånt som man kan bli förgiftad med dvs konserveringsmedel och färgämnen. Cléors filosofi byggde på holistiskt tänkande med fokus på välbefinnande av kroppen, huden och själen och sloganen var "Be more than skin-deep" (koppla nu det med guldnyckeln och tempel så förstår ni). Asså mer flum, men det funkade för det som Cléor erbjöd var nytt: växtbaserade hudvårdsprodukter; en kombination av eteriska oljor och örtmedicin till skillnad från dåvarande hudvårdsprodukter som innehöll animaliska ingredienser. Sen, 1983 bytte Cléor namnet till Decléor, och jag orkar inte googla det för att ta reda på varför.

Inga kommentarer: